Istorija kokica u bioskopima

Da li ste ikada razmišljali o tome zašto kokice i odlazak u bioskop idu ruku pod ruku? Kao veliki ljubitelji kokica, kopali smo čak 100 godina unazad da otkrijemo kako je sve počelo. Za većinu nas, kokice su savršena grickalica tokom gledanja filma. Međutim, bioskopsko iskustvo nije uvek bilo ono što je danas. A na opšte iznenađenje, ni kokice nisu uvek bile uparene sa filmovima.

Prvi bioskopi imali su izuzetno lepe enterijere i raskošne sale koje su oponašale klasično pozorište. Zbog ovog dizajna enterijera, bioskopi su odvraćali gledaoce od toga da unose neuredne grickalice. Tokom 1920-ih, popularnost kokica kao omiljene grickalice naglo je porasla, prvenstveno u cirkusima i na ulici. Gledaoci su želeli da uživaju u ovoj poslastici i u bisokopima. Tadašnji bioskopi su to odbili i postavili natpise na ulazu tražeći da publika ostavi svoje grickalice zajedno sa kaputima.

Kako je filmska tehnologija napredova pojavili su se prvi filmovi sa zvukom, stvarajući sve veću publiku. Dvadesetih godina 20. veka, umesto nemih filmova, ovo je sada postala glavna stvar. Više nego ikad ranije, filmovi su bili popularan način za ubijanje vremena.

Ovaj rast publike dogodio se baš u vreme Velike depresije. Filmovi su bili popularni kao beg od stresa svakodnevnog života. Zbog finansijskih poteškoća 1930-ih, vlasnici bioskopa tražili su nove izvore prihoda. Kokice su bile omiljena grickalica, delom i zato što su bile pristupačne za proizvodnju. Nedugo zatim, bioskopi su i sami počeli da prodaju kokice.

Ovo je bila sjajna prilika za vlasnike bioskopa da povećaju prihode i privuku veću publiku. Charles Cretor je izumeo električnu mašinu za kokice, koja je znatno olakšala pravljenje kokica u pozorištu. Pozorišta koja nisu mogla da smeste mašinu za kokice, omogućila bi lokalnim prodavcima da prodaju kokice u predvorju. Posle kokica, drugim grickalicama je trebalo čitavu deceniju da uđu u bioskope.

Veza između kokica i filmova je jačala kako su godine prolazile. Jedan veliki doprinos dao je i, nećete verovati, Drugi svetski rat. Cena šećera tokom Drugog svetskog rata učinila je proizvodnju bombona skupom i teškom. Kokice nisu pale pod uticaj ovoga i ostale su popularne. Filmovi su nastavili da rastu kao oblik medija, a sa njima i bioskopi.

Do 1950-ih, kokice su postale neizostavan deo odlaska u bioskop. Kokice i filmovi i danas čine moćan par ukusa i zabave.

Da li ste znali da u našim The Kokicama, možete da uživate u bioskopima Cine Grand u Rakovici i Kombank Dvorana u centru Beograda? Za ostale tu je i opcije online poručivanja sa dostavom.