15 stvari koje niste znali o kokicama

Dok su indijanska plemena verovala da u njima stanuju duhovi, danas su kokice omiljena grickalica miliona ljudi. Pripremamo ih sami kod kuće, grickamo uz film u bioskopu, poručujemo online za dostavu sa neverovatnim ukusima, a mnogi ne mogu da im odoli kada ulicom zamirišu sa malih štandova.

1. Godine 1948. u pećinama u Meksiku pronađena su zrna kukuruza od kojih su se pravile kokice, a starost im je otprilike 5.000 godina. Ovo ukazuje da su ljudi uživali grickajući kokice hiljadama godina.

2. Kokice su prvo bile zabranjene u bioskopima. Kada su ulični prodavci nudili kokice ispred bioskopa, vlasnici bioskopa su prvo bili ljuti jer su smatrali da će kokice ljudima odvraćati pažnju od filma.

3. Zrna kukuruza koja ne puknu zovu se – stare devojke ili usedelice.

4. Zašto kokice pucaju? U svakom zrnu ima i malo vlage, koja se, kad se stavi na izvor toplote, pretvara u paru. S obzirom na to da ta para ne može odmah da probije ljusku, pritiska gusto zbijena zrna skroba unutar jezgra i kad pritisak postane prejak i tvrda ljuska ne može da ga zaustavi, jezgro eksplodira. U tom procesu para nadima zrna skroba i jezgro izlazi napolje.

5. Zašto neka zrna ne puknu? U pitanju su dva moguća razloga. Ili nemaju dovoljno vlage koja stvara eksploziju, ili do toga dolazi jer je kora zrna oštećena, pa vlaga izađe iz njega.

6. Smatra se da dobar kukuruz ima manje od 2% usedelica.

7. Idealna zrna treba da imaju oko 13,5% vlage – od takvog zrna nastaju najbolje kokice.

8. U proseku kokica, tj. kora zrna kukuruza puca kada dosegne temperaturu od 150-175 stepeni Celzijusa.

9. Naučni naziv za kokice je zea mays everta i to je jedina vrsta kukuruza koja na temperaturi puca i stvara kokicu.

10. Iskokane kokice dolaze u dva osnovna oblika: “butterfly” i “mushroom”.

11. Veruje se da je pleme Indijanaca Vampanoag upoznalo kolonizatore Amerike sa kokicama.

12. Indijanska plemena su posebno volela kokice, neka su čak od njih pravila ukrase za glavu i stavljali ih u pivo i supe.

13. Neka indijanska plemena su smatrala da se u svakom zrnu kukuruza za kokice nalazi duh koji inače ne maltretira ljude, ali ako se njegov dom, zrno kukuruza, previše zagreje, duh postaje sve ljući i ljući dok na kraju ne iskoči kao – kokica.

14. Kristifor Kolumbo je doneo kokice u Evropu krajem 15. veka.

15. Prvu mašinu za pravljenje kokica na veliko izmislio je Čarls Kretors u Čikagu davne 1885. godine. Firma koju je osnovao radi i danas i još uvek proizvodi mašine za pravljenje kokica.